top of page

ציסטה בלסתות

לפני שנסביר כל מה שצריך לדעת על ציסטה בלסתות, נתחיל בנקודה הכי חשובה והיא שאפשר להרגע ואין סיבה להלחץ! ציסטה היא לא גידול ממאיר, ולא צריכה להדיר שינה מעינייך. מצד שני, היא בהחלט דורשת טיפול כירורגי, ולא ניתן להשאירה.

מהי ציסטה?

מדובר בחלל מצופה בתאים ומלא בנוזל, שמתפתח בתוך עצם הלסת.

ניתן לדמות את הציסטה לבלון מלא נוזל, שככל שכמות הנוזל בתוך הבלון תגדל, כך הוא יתנפח ויתפוס נפח גדול יותר, ובמקרה של ציסטה בלסת – ככל שהציסטה צוברת נוזלים, החלל הציסטי גדל על חשבון עצם הלסת.

למה פתאום באמצע החיים, מופיעה לי ציסטה בלסת?

קיימים סוגים שונים של ציסטות בלסתות, שמופיעות מסיבות שונות. הציסטה הכי שכיחה בלסתות היא זו המופיעה כתוצאה מזיהום בשן, ונקראת ציסטה רדיקולרית (Radicular cyst). ישנן ציסטות אחרות, שהן ציסטות התפתחותיות (השכיחה היא ה-Dentigerous cyst), שהן תוצאה של שאריות תאים עובריים בלסת, שמסיבות לא ידועות מתחילים להתחלק וליצור ציסטה בגיל מאוחר.  

איך אני יודע/ת אם יש לי ציסטה בלסת?

ברוב המקרים, הגילוי של הציסטה הוא אקראי בבדיקה רנטגנית. במילים אחרות, המטופל לא מודע לכך שיש ציסטה בלסת, והיא מתגלה בצילום שיניים בבדיקה שגרתית אצל רופא השיניים (וזה מדגיש את חשיבות הבדיקה התקופתית אצל רופא שיניים גם כשאין כאבים). במיעוט המקרים, הגילוי של הציסטה הוא בעקבות זיהום שניוני שלה המתבטא באודם/נפיחות/חום מקומי/כאבים וכן הלאה.

האם ציסטה בלסת הוא מצב מסוכן?

בגדול, התשובה היא לא, אך יש סוגים מסוימים של ציסטות, שיכולים להוביל לפגיעה תפקודית/אסתטית.

 

ברוב המקרים, הציסטות אינן משפיעות על התפקוד/המראה של הלסת והפנים, ואז אין מדובר במצב מסוכן, אך נדרש טיפול כירורגי על מנת למנוע סיבוכים עתידיים.

במקרים פחות שכיחים, הציסטה עלולה לגדול למימדים גדולים ולערב מבנים אנטומיים חיוניים, ולהשפיע על תפקודם ו/או המראה של הלסת והפנים. דוגמאות -

ציסטה בלסת תחתונה שמערבת את תעלת העצב המנדיבולרי – מצב כזה יכול להוביל לשינוי תחושתי בשפה ובסנטר.

ציסטה בלסת עליונה שמערבת את חלל הסינוס ו/או חלל האף ויכולה להוביל לקשר בין חלל הפה לחלל הסינוס/האף, שיכול להתבטא במעבר נוזלים מחלל הפה לאף בזמן שתייה, שינוי בדיבור (בפונטיקה) ואי נוחות גדולה למטופל.

ציסטות שגורמות להרחבה של הלסת (בשפה המקצועית נקראת "אקספנציה" של העצם) – דבר שיכול להשפיע על אסתטיקת הפנים.

ציסטה שדוחקת שיניים ממיקומן הרצוי.

מה הטיפול בציסטה?

הטיפול תלוי בגודל הציסטה ובמעורבות של מבנים אנטומיים חיוניים.

אם הציסטה קטנה ואינה מערבת מבנים אנטומיים חיוניים, כגון תעלת העצב המנדיבולרי (שאחראי לתחושה בשפה/בסנטר), רצפת האף, רצפת הסינוס וכן הלאה, הטיפול הוא הוצאה של הציסטה (בשפה המקצועית הפעולה נקראת "אנוקלאציה").

 

אם הציסטה גדולה ו/או מערבת מבנים אנטומיים חיוניים, הטיפול הוא תחילה להקטין את הציסטה. פעולת ההקטנה של הציסטה (בשפה המקצועית נקראת "דקומפרסיה" או "מרסופיליזציה") הינה הליך כירורגי, שבו מתבצעת פתיחת החלל הציסטי לחלל הפה, וברוב המקרים השארת נקז, שדרכו המטופלים מודרכים לבצע שטיפות יומיות בשטיפת פה רפואית.

אם נחזור לדימוי של הבלון – למעשה, בפעולת הדקומפרסיה, אנחנו עושים חור בבלון שמאפשר את יציאת האוויר, ולכן הפיכתו לקטן יותר. הקטנת הציסטה מאפשרת לעצם הסובבת להבנות מחדש על חשבון הציסטה.

כמה זמן לוקח להקטין את הציסטה? מרגע שיש נקז בתוך החלל הציסטי, התהליך של הקטנת הציסטה יכול לקחת מספר חודשים ולעתים שנה ויותר, ולכן, נדרשת סבלנות של המטופל ושיתוף פעולה מלא עם הטיפול.

לאורך תקופת ה"דקומפרסיה", המטופל צריך להגיע לביקורות תכופות, ורק כאשר מתרשמים שהציסטה קטנה מספיק, ושהוצאתה לא תסכן את המטופל בפגיעה תפקודית או אסטטית - מוציאים את הציסטה השארית בהליך כירורגי נוסף.

bottom of page